donderdag 19 september 2013

Geen beweging in te krijgen






Waarmee zal ik de mensen van deze generatie vergelijken? Ze lijken op kinderen die op het marktplein zitten en elkaar toeroepen:  “Toen we voor jullie op de fluit speelden, wilden jullie niet dansen,  toen we een klaaglied zongen, wilden jullie niet rouwen.”
MatteĆ¼s 11: 16b, 17

Jezus spreekt deze woorden na een stukje onderwijs over Johannes de Doper (de verzen 2 tot en met 15). Johannes was de woestijnbewoner, de asceet, de boeteprediker; hij sprak over het oordeel, over de bijl die aan de wortel van de boom lag, klaar om gebuikt te worden om de boom om te hakken. En over bekering, de noodzaak om te draaien,  om zo het oordeel te ontgaan. Zijn levenswijze, en misschien ook wel zijn prediking bracht, de schare tot het oordeel dat hij door een demon – een boze, duivelse geest - bezeten moest zijn.

Jezus zelf was heel anders. Net begonnen aan zijn publiek optreden trok hij een week uit voor een bruiloftsfeest , maakte daar een paar honderd liter hele beste wijn en sloeg geen uitnodiging voor een maaltijd af; het maakte hem niet uit wat voor reputatie de gastheer had. Hij wordt beoordeeld als  een zuiplap en een veelvraat. En daarmee zeggen zijn criticasters  eigenlijk:  Hij had al veel eerder gestenigd moeten worden, zo staat het immers in de wet (Deut. 21:20). En in ieder geval: blijf bij Hem vandaan; waar je mee omgaat, daar word je mee besmet. Hij zorgt er voor dat jij ook in de goot eindigt. (Spreuken 23:20,21).

Jezus deugt niet en met Johannes is het ook niet pluis. Maar ondertussen blijven de hoorders van Jezus (‘dit geslacht’) zelf blijven schot. Ze werden door Johannes de Doper opgeroepen zich te bekeren, een nieuw leven te beginnen. Maar net als de kinderen die door hun vriendjes worden uitgenodigd om mee te doen met ‘begrafenisje spelen’, geven ze niet thuis; te druk, belangrijker dingen aan hun hoofd, te groot voor zulke spelletjes; verzin het maar. En ze zijn ook niet in beweging te krijgen voor een veel vrolijker spel: ‘bruiloftje’. De kinderen hebben beide soorten stoeten vaak langs zien komen en het lijkt ze geweldig het na te spelen. Maar ze krijgen nul op het rekest. Zo ook waren  grote delen van het volk niet in beweging te krijgen; door de boeteprediker Johannes niet, en door Jezus boodschap van liefde, vergeving en genade niet.

Zo karakteriseert Jezus zijn ‘geslacht’; de vraag is of het huidige - wij dus -  zoveel anders is. Krijgt God, krijgt het evangelie ons nog in beweging? Over een paar weken begint ook het kerkelijk ‘bedrijf’ weer volop te draaien. Maar de vraag die we ons voor die tijd zouden kunnen stellen is, wat ons werkelijk ‘beweegt’ en in beweging zet.


Meditatie in het kerkblad Kerk op Dordt, jaargang 4, nr. 16, 16 augustus 2013




Geen opmerkingen:

Een reactie posten