Waarschijnlijk ben ik niet de enige ND-lezer die een christelijke opvoeding kreeg 'met alles erop en eraan': kinderbijbel, zondagsschool, kerkgang, catechisatie, jeugdvereniging enz. Dan is het niet zo moeilijk om de hoofdpersonen uit de bijbel te plaatsen, en dus ook niet om bij het bijbellezen regelmatig te switchen van het ene naar het andere bijbelboek; van verhalen over Jozef naar een evangelie naar Prediker naar de Hebreeënbrief, en tussendoor af en toe een psalm. Ik hoorde niet alleen de verhalen over de Rechters - die toen nog Richteren heetten - maar heb ze ooit ook uit mijn hoofd moeten leren, net als de zonen van Jakob en alle 66 de bijbelboeken.
Maar ik kan me voorstellen dat dat voor beginnende bijbellezers een stuk lastiger is. En die beginnende bijbellezers blijken er wel te zijn. Op 28 december meldde het ND dat de bijbelverkoop "substantieel gestegen" is en de kopers lang niet allemaal een christelijke achtergrond hebben. Verheugend nieuws!
Op oudejaarsdag een bericht over een drietal jonge mensen die poogden de hele bijbel in één jaar te lezen. Dat bleek nog niet zo mee te vallen. Judith van Leeuwen noemt ook de keerzijde van de methode: "Je leest de Bijbel in sneltreinvaart en hebt weinig tijd om echt de diepte in te gaan. Er zijn nog zo veel vragen waar ik geen antwoord op heb gevonden, simpelweg omdat ik daar de tijd niet voor heb." Als ik het goed begrijp, zijn alle drie de bijbellezers betrokken bij de kerk en het geloof, en waarschijnlijk hebben zij ook in hun opvoeding het nodige meegekregen aan bijbelverhalen. Maar ook voor hen is de bijbel geen 'gesneden koek'.
Zou het niet op de weg van de IZB en EO - de aanbieders van Eerst dit, beide missionaire organisaties, - liggen om óók voor hen een goede leidraad te maken, in de vorm van een podcast voor beginnende bijbellezers. Niet in één jaar, maar - bijvoorbeeld - in drie; met een vergelijkbare opzet als Eerst dit, maar dan niet volgens een rooster dat 'van hot naar her' springt, maar een waarin de chronologie van de gebeurtenissen duidelijk wordt. En met langere aaneengesloten gedeelten en zonder diepzinnige intro's die zelfs voor een ervaren bijbellezer niet altijd zo makkelijk aan het bijbelgedeelte te koppelen zijn, maar met naast een 'toepassing' waar nodig een korte toelichting.
Sterk beknopt opgenomen op de opiniepagina van het Nederlands Dagblad, 17/1/2025